6 tips om uw badkamer op een prettige manier in te richten
Een badkamer dient in de eerste plaats functioneel en comfortabel te zijn. Een slimme inrichting en het gebruik van moderne techniek dragen hier positief aan bij. Maar is uw badkamer ook voorbereid op uw toekomst? Is uw huidige badkamer onverminderd functioneel, comfortabel en veilig als u bijvoorbeeld onverhoopt minder goed ter been wordt? Wij geven u 6 tips voor een toekomstbestendige badkamer.
1. Bewegingsvrijheid
Een fijne plek is vaak een ruimte waarin u genoeg bewegingsvrijheid heeft. Als uw badkamer krap is, dan voelt dat direct benauwd. Zelfs als uw badkamer niet erg groot is, zijn er mogelijkheden om extra ruimte te creëren. Zo kunt u ervoor kiezen om de grote badkuip te vervangen voor een kleinere of helemaal weg te halen voor een ruime douchecabine. Ook is er de mogelijkheid om in bad te gaan douchen en de douchecabine te verwijderen. Kies bij deze laatste optie wel voor een badkuip waarbij u via een deurtje makkelijk in en uit het bad kan stappen (zie tip 6).
Die twee wasbakken en behoorlijk grote spiegel, zijn die nog echt nodig? Of volstaat één grote wasbak ook? En de badkamerkasten en de wasmachine? Is er misschien elders in huis een plek waar u deze kunt plaatssen om zo meer bewegingsruimte en -vrijheid in uw badkamer te creëren?
2. Badkamerinrichting
Een goede manier om uw badkamer toekomstbestendig te maken, is door na te denken over een logische inrichting. Denk nu alvast vooruit en plaats bijvoorbeeld uw handdoekhaken vlakbij uw douchecabine. Zo vermijdt u onnodig heen en weer lopen en wordt de kans op uitglijden kleiner.
Het is handig om aandacht te besteden aan praktische badkamermeubels. Natuurlijk, het oog wil ook wat. Dit valt gelukkig vaak prima te combineren en het kan helpen om eerst met een praktische blik naar een ontwerp te kijken. Een grote rechthoekige wasbak kan heel mooi zijn. Maar als deze niet of slecht afloopt blijven resten tandpasta en viezigheid in alle hoeken liggen en spoelen deze niet vanzelf naar het putje. Ook legkasten lijken mooi en handig, maar laden genieten de voorkeur. Bukken of onnodig strekken om ergens bij te kunnen, is dan niet meer nodig.
3. Preventieve maatregelen om vallen of uitglijden te voorkomen
Valpartijen in de badkamer komen helaas regelmatig voor. Het is vaak glad, er zijn niet genoeg punten om u goed aan vast te houden en hoe ouder we worden, hoe problematischer de gevolgen van een valpartij kunnen zijn.
Een aantal preventieve maatregelen die u kunt nemen zijn:
- het gebruik van antislipvloertegels
- het toepassen van antislip douchebakken of badkuipen
- het aanleggen van vloerverwarming
- het monteren van handgrepen
4. Hang het toilet iets hoger op
Het hoger plaatsen van het toilet is een tip waar we niet te lang bij stil hoeven te staan. Een hogere toilet maakt het gemakkelijk om te gaan zitten en om weer op te staan. Helemaal op oudere leeftijd kunnen centimeters aanvoelen als decimeters. Een comfortabele zithoogte voor volwassenen is (afhankelijk van uw lengte) tussen 46 en 48 centimeter.
5. Goede verlichting wordt met de leeftijd belangrijker
Laat uw badkamerverlichting nooit aan slechts één lamp over. Een helderverlichte badkamer zorgt voor een comfortabel en veilig gevoel. Het is daarom de moeite waard om na te denken over een bewegingsmelder. Zodra de sensor beweging signaleert springt het licht aan. Vooral ’s nachts kan dit onzekerheden wegnemen en het maakt een einde aan zoektochten naar de lichtschakelaar.
6. Zeg ‘ja’ tegen technische hulp
Ook voor badkamers geldt dat de technologische ontwikkeling niet stilstaat. Zo is een instapbad tegenwoordig erg gebruiksvriendelijk, ziet er goed uit én helpt het uitglijden voorkomen. Daarnaast zijn er timers die de verwarming in de badkamer inschakelen voordat je de badkamer betreedt. Ook zijn er kranen die vanzelf lopen (en weer uitgaan) door middel van een handgebaar en lampen die vanzelf aangaan zodra u uw badkamer instapt. Tal van mogelijkheden zorgen voor een aangename, veilige en gebruiksvriendelijke badkamer.
Groupius Wonen ontwikkelt smaakvolle toekomstbestendige woningen. Door middel van slim ontworpen gebouwen en handige technische oplossingen groeit de woning met de (zorg)behoefte mee, zonder dat men daar nu iets van ziet. De locaties zijn goed bereikbaar, dichtbij winkels en altijd in de buurt van eerstelijnszorg zoals een huisarts. Hier kunt u comfortabel verblijven, veilig wonen en in contact komen met bewoners en mensen van buiten op de speciaal daarvoor ontworpen ontmoetingsplekken.
Comments are closed.